Bryggeguide

Herunder har vi samlet de bedste råd til dig, der vil blive bedre til at lave kaffe derhjemme, uanset om du brygger på en espressomaskine, med filter eller i en stempelkande.

Justeringer
Begynd altid med en grundopskrift, hvorfra du kan justere på forskellige parametre, og HUSK: skru kun på en knap ad gangen, så du ved, hvorfor smagen på din kaffe har ændret sig.

Ratio
Forholdet mellem kværnet kaffe og vand er afgørende for, hvordan din kaffe smager. Vi brygger med en ratio på 1:16, dvs. 19g kaffe til 305ml vand, når vi laver filterkaffe, og en ratio på ca. 1:2, når vi laver espresso. Jo mere kaffe, der bruges pr ml vand, jo mere intens og bitter bliver smagen, mens en lavere mængde kaffe pr ml vand giver en lettere og mere syrlig kop. Ideelt set formår du at brygge en kop, der har en perfekt balance mellem bitterhed og syrlighed.

Partikelstørrelse
Kværnes kaffen for fint, vil kaffen blive overudtrukket og smage bittert. Kværnes den for groft, ender du med underudtrukket kaffe, der smager tyndt og surt. Som med ratioen handler det om at finde det spænd, hvor kaffen hverken er overdrevet bitter eller syrlig, men har en perfekt balance. Du vil ikke være i tvivl, når du smager.

Filtrér dit vand
Særligt kalkindholdet i dit bryggevand har stor betydning, når du brygger kaffe. Har dit vand en høj koncentration af kalk, som det f.eks. er tilfældet i København og på Sjælland, kan det være svært at få en smagsfuld kop kaffe. Vil man gøre det enkelt for sig selv, anbefaler vi derfor at filtrere sit vand med et filter fra BWT eller Brita før brygning.

Prøv dig frem
Det mest simple råd er også det vigtigste. Tag dig tid til at brygge flere kopper, smag på dem og find ud af, hvordan du bedst kan lide den. At brygge god kaffe er ligesom at lave god mad: Smag opskriften til indtil kaffen smager som du kan lide den.